Friday, January 20, 2012

Puisi Cinta dari Langit Ilahi

Cinta sebenarnya begitu suci, cuma kita yang salah mentafsir. Islam tidak pernah menggambarkan cinta itu hina dan keji sehinggalah cinta itu dikuasai nafsu dan diukur dengan nilai-nilai cetek dan sementara tanpa dihubungkan dengan nilai Iman dan kehidupan Akhirat yang kekal abadi.

Bukankah cinta itu suci, sesuci embun pagi?

Bukankah cinta itu mulia dan tinggi?

Bukankah cinta itu datang dari kebersihan hati lalu melahirkan kemuliaan budi, kasih dan kepekaan jiwa?Benarkah itu cinta,

Kalau kita semakin keji dan hina?

Benarkah itu cinta,

kalau kita semakin bodoh dan lupa kemuliaan diri?

Benarkah itu cinta,

kalau kehidupan kita hilang pedoman lalu terdampar dipantai maksiat?


Benarkah itu cinta,

kalau kita lupa diri hingga tercampak kelembah yang hina dina?

Benarkah cinta yang menjadikan kita bodoh, hina, keji dan lupa diri?

Benarkah cinta yang menjadikan hati kita hitam dan kotor hingga diri kita tidak lagi ‘suci’?

Benarkah cinta yang menjadikan kita sesat dalam kehidupan?

Benarkah cinta yang menjadikan kita lupa dari mana kita datang, untuk apa didatangkan dan kemana akhirnya kehidupan?Benarkah itu cinta Atau nafsu yang menggoda

Atau syaithan yang memperdaya

Atau Iman yang yang semakin kehilangan NyalaBenarkah itu cinta

Atau kejahilan yang menguasai

Atau dunia yang memperdaya diri

Atau kita yang buta dan lupa

Buta terhadap kebenaran dan Iman

Buta terhadap kemuliaan dan ketinggian

Lupa terhadap syaithan yang penuh kebencian

lupa terhadap nafsu yang memperdayakan insanBukankah semua kita inginkan kemuliaan

Bukankah semua kita mencari kebahagiaan

Bukankah semua kita mencari ‘jalan pulang’

Kenapa kehinaan yang datang

Kenapa tiada lagi damai dan ketenangan

Kenapa kita tersesat di pertengahan jalan

Kenapa kita terlupa ‘jalan pulang’Benarkah itu cinta?

Atau kita yang diperdaya

Kehinaan di hias hingga mempersonakan

Kesementaraan dinampakkan kekal

Segala yang busuk terbau harum

Segala yang keji ternampak indah


Ya, benar cinta itu membahagiakan bukan mengecewakan. Kita tidak inginkan kebahagiaan yang bersifat sementara dan kebahagiaan sementara ini tak lebih dari ‘kosmetik’ sahaja. Kita perlukan cinta bukan ‘kosmetik cinta’. Kita perlukan cinta kerana kita perlukan kebahagiaan bukan kerana cinta itu sendiri.

Jadi kalau ada orang yang sedang bercinta saya mohon ‘teruskan percintaan anda’. Cinta itu tenang dan membahagiakan. Cinta itu menjadikan kita mulia dan tinggi. Mulia dan tinggi disisi Ar Rahman dan Ar Rahim sumber dan simbol cinta hakiki.

Kalau ada yang masih belum jatuh cinta. Ayuh, carilah cinta anda kerana ianya menghidupkan hati, membuka mata dan memimpin jiwa. Rasulullah SAW memulakan dakwahnya dengan cinta, mendokong dakwahnya berbekalkan cinta dan meninggalkan dunia ini dengan mewariskan cinta. Cinta baginda kepada Allah Ar Rahman sehingga seluruh kehidupan ini hanya untukNya.

Cinta itulah yang telah memuliakan generasi pertama yang selama ini hidup dalam kebencian, teraba-raba dalam kegelapan lalu jatuh ke lembah nista dan hina. Cinta lalu hadir bersama cahaya hingga hati-hati mereka kembali hidup dan segar, keimanan berputik dan membuahkan bunga-bunga cinta lalu bunga-bunga cinta itulah yang kita perlukan kini. Untuk kita hidup dengan rasa persaudaraan, untuk kita bina rumahtangga di atas dasar iman dan untuk kita membangunkan masyarakat yang menghayati keimanan. Bunga-bunga cinta itulah yang telah menyelamatkan generasi pertama dari kebinasaan jiwa, menyelamatkan wanitanya dari diperdagangkan lalu menjadikan mereka isteri-isteri yang mulia dan ibu-ibu yang dicintai. Lalu lahirlah generasi yang mewarisi haruman bunga cinta itu. Kalau anda sedang asyik dalam percintaan, teruskan itulah kenikmatan hidup tetapi tanyakan pada diri anda…benarkah itu cinta?

http://langitilahi.com/3825/kuliah-cinta.html#more-3825

No comments:

Post a Comment